Зеленчуково рижото
Состојки
- 300 гр ориз
- 2 кромида
- 2 моркови
- 1 тиквица
- 300 гр свежи шампињони
- 100 гр брокула
- 1 зеленчукова коцка за супа
Подготовка
Прво ги сечеме печурките на тенки листови и ги пржиме на малку маслиново масло. Откако ќе се испржат ја додаваме тиквицата исечена слично како печурките.
Во друга тава пржиме кромид исечен на покрупно, додаваме сецкан морков и испржените печурки и тиквицка. Запржуваме убаво и зачинуваме па го додаваме оризот. Смесата ја префрламе во тава за печење и налеваме 600 мл супа од коцка. Одозгора ја додаваме и брокулата и печеме 30 мин на 220 степени