Печена хоботница (октопод)
Состојки
- 2кг октопод
- 1 кг компири
- 2 моркови
- 1 кромид
- 100 мл бело вино
- 1 лимон
- 6 лукчиња
- 3 ловоров лист
- 100 мл маслиново масло
Подготовка
Еден преубав хрватски специјалитет кој може да се припреми и во домашни услови. Одличен избор и за време на пости.
Октоподот доколку е свеж се мие и се става во замрзнувач преку ноќ. Наредниот ден се вади и се отопува. Во експрес лонец се става една чаша вода, 1 лимон исечен на коцки, 3 лукчиња, бибер во зрна и ловоровиот лист. Се става октоподот и се вари 45 мин. Доколку немате експрес лонец варете 45 мин по килограм.
Компирот се сече на покрупни коцки исто така и морковот и кромидот. Се зачинуваат и одозгора се додава сварениот октопод. Сето тоа се прелева со 100 мл квалитетно ладно цедено маслиново масло, се покрива со алу фолија и се пече 45 мин во рерна. Од течноста каде што се вареше октоподот зимаме една чаша додаваме една чаша бело вино, исецкано лукче и магдонос. Се остава да проврие и се прелева октоподот па се пече уште 15 мин во рерна.