Испечати

Зелник со праз

Зелник со праз

Состојки

  • 1 кг брашно
  • 500 мл вода
  • 1/2 квасец
  • 3 страка праз
  • 300 мл зејтин
  • 1 јајце

Подготовка

Месиме тесто од брашното, водата, квасецот и солта. Внимавајте водата треба да биде топла. Тестото го делиме на 12 топчиња од кои 5 големи 4 средни и 3 мали. Најнапред ги расукуваме големите топчиња. Секое големо топче го расукуваме со сукалка. Расуканата кора ја попрскуваме со зејтин. Додека на 4 расукана кора редиме од празот. Така наредени едно на друго корите ги ставаме во тава со број 32 и краевите ги виткаме во форма на плетенка. Потоа повторно редиме од празот и постапката ја повторуваме со средните и со малите топчиња. На крај зелникот го оставаме да нарасне околу 20 мин. Така нараснатиот зелник го премачкуваме со јајце. Печеме на температура од 180 степени 30 мин.