Пилешки ѓувеч
Состојки
- 400-500 гр пилешко бело месо
- 100 гр ориз
- 2 главици кромид
- 1 чешне лук
- 70 гр грашок
- 1 пиперка
- 1 домат (може и доматно пире)
- 400 мл вода
- 1 лажиче сол
- 1/2 лажиче сув магдонос
- 1/2 лажиче црн бибер
Подготовка
Испржете го претходно исецканиот зеленчук и додете половина од водата. Потоа додадете го месото исецкано на ситни коцки заедно со лукот. Додадете ја и другата половина на вода и ставете сол,бибер и магдонос. Ѓувечот оставете го да се динста на тивок оган 10 мин, а потоа додадете го и оризот. Во загреана рерна од 180 степени ставете го гувечот уште 10-15 мин.