Интегрално лебче
Состојки
- 1400 гр брашно Тип 500
- 600 гр ржано брашно
- 1 свеж квасец
- 2 лажици сол
- 1 лажица шеќер
Подготовка
Се замесува тесто од сите состојки и се остава да надојде. Потоа пак се размесува и убаво се меси 10мин. Се остава да се одмори тестото 20мин.
Се дели на 6 топчиња и секое топче посебно се размесува формирајки леб. Се реди лебот во голем плех (излегуваат 6 леба) и се остава пак да кисне додека се загрее рерната на 250С. Се пече 40мин и потоа се остава во рерната уште 15 мин. Се покрива со крпа.
П.С.Никогаш не го стасувам квасецот директно со замрзнат замесувам секакво тесто.