Испечати

Крем чорба од прокељ, брокула и аспарагус

Крем чорба од прокељ, брокула и аспарагус

Состојки

  • 2 средни компири
  • 3 средни моркови
  • 2 средни главици кромид
  • 300г брокула
  • 300г прокељ
  • 200г свеж или мариниран аспарагус(јас користев мариниран)
  • 2 чешниња лук
  • 2 гранчиња ловоров лист
  • бел бибер во зрна
  • 3,4 листови пршута за декорација
  • по желба био зачин
  • по желба масло
  • по желба сол
  • 1 лажичка путер

Подготовка

Компирот, кромидот, морковот, дршките од брокула, лукот исечени на крупно, заедно со ловоровиот лист и белиот бибер во зрна ги вариме во вода зачинета со 1 коцка за супа околу 30 минути. Вака обарениот зеленчук го блендираме, но претходно ги одстрануваме листовите од лорбер. На тава со малку путер ги пропржуваме прокељот и брокулата и аспарагусот доколку е во свежа форма. Додаваме малку вода и динстаме само неколку минути. Посолуваме и зачинуваме. Изблендираниот зеленчук го истураме во тенџере ставаме маслиново ладно цедено масло и ги истураме прокељот, брокулата и аспарагусот исечени на сакана големина. Вариме да се соединат состојките 5 минути. Сервираме со 1 тенок лист пршута и свеж магдонос. Добар апетит.