Срце од овес и овошје
Состојки
- 2 шољи овесни снегулки
- 1 лажица маџун
- 1 лажица мед
- 100гр путер
- 1 шоља боровинки
- 1 пудинг од јагода
- 1 шлаг пена
- 125мл ладно млеко
- 2-3 лажици кисела павлака
- 1 лажица шеќер во прав
- 1 бело чоколадо
Подготовка
Еден малце поинаков чизкејк, многу освежителен. Кога имаш залихи на продукти и не знаеш што благо да направиш за Валентајн секогаш ти текнуваат генијални и вкусни идеи.
На пареа се топат путерот, ванилата, медот и маџунот. Доколку немате маџун или мед, може да ставите само мед или само маџун, но вкусот е неверојатен со двете. На хартија за печење формирајте срце, а ако имате калап можете и во калап, а може и друга форма нормално. Се пече на ниска температура, 150-180 колку да зацрви убаво, а на допир сеуште ќе биде меко. Во тенџере се варат боровинките со малку маџун и ванила, со оглед на тоа што боровинките се смрзнати нема потреба од вода, доволен е маџунот. Кога ќе почне да врие се додава пудингот измешан со малку вода и мешате додека да се згусне. По желба додајте една бела чоколада да се растопи во врелиот фил. Филот се нанесува на подоладеното тесто исто малку подоладен и се остава на страна убаво да се излади. Од шлагот и млекото се мати шлаг пена, на страна се мати павлаката со шеќерот во прав и се спојува со шлагот, по желба во овој шлаг може да додадете кора од портокал, лимон или лимета, со малку сок. Шлагот ќе биде помек и многу полесен за јадење, а сепак сладок. Се декорира со половинки тенко сечени портокали и се лади во фрижидер убаво да се спојат слоевите.
Ова е еден рецепт кој се формираше додека се мешаше и морам да кажам дека од сега натаму нема да направам класичен чизкејк. Може да се направи со секакво овошје, пример портокали со пудинг од ванила, мераци....