Испечати

Чоколадна Роденденска торта

Чоколадна Роденденска торта

Состојки

  • За едно тесто
  • 10 белки
  • 2 лажици брашно
  • 1/2 пециво
  • 2 лажици масло
  • 1 чоколадо за готвење
  • 8 лажици шеќер
  • За фил
  • 15 жолчки
  • 1 и 1/2 маргарин
  • 150 гр шеќер во прав
  • 150 мл млеко
  • 8 чоколада за готвење
  • 300 гр црн еурокрем
  • 500 гр овошно полнило од шумско овошје ( или по желба )

Подготовка

Приготвување:
Во длабок сад матиме 10 белки со 8 лажици шеќер додека се добие цврст снег. Во него ги додаваме брашното, прашокот за пециво, маслото и едно растопено чоколадо. Матиме додека смесата не се соедини и потоа во тркалезно тавче(бр 28) го печеме тестото. Печиме уште две вакви теста.
Приготвување на филот: жолчките ги матиме, а настрана се бие маргаринот заедно со шеќерот во прав.Откако маргаринот ќе стане пенаст го додаваме во садот со жолчките заедно со претходно стопеното чоколадо со млеко на пареа. Убаво матиме се додека состојките се соединат. Откако ќе ги испечиме трите теста тортата се филова во следниот редослед: пандишпан, црн еурокрем, овошно полнило, чоколаден фил повторно пандишпан итн.Се филова по желба.