Француска бајадера
Состојки
- 300гр шеќер
- 70мл вода
- 100гр црно чоколадо за готвење
- 100гр бело чоколадо
- 100гр мелени ореви
Подготовка
Шеќерот и водата се стават во тенџере на оган да зоврие, колку да се растопи шеќерот. Чоколадата се топат на пареа, секое посебно. Мелените ореви се стават во сад, црното растопено чоколадо во друг сад и белото чоколадо во трет сад, значи сите посебно.Откако ќе зоврие шербетот се дели со ракиени чаши на 3 дела и се додава во секој сад. Се мешат убаво сите смеси и потоа во плехче за бајадера се става прво црниот дел, па смесата со ореви, па белиот дел. Се остава да се стегне и потоа се украсува по желба.