Испечати

Видео рецепт: Кордон Блу со свинско месо

Видео рецепт: Кордон Блу со свинско месо

Состојки

  • 700 гр. свинско каре (4 големи парчиња)
  • 100 гр. кашкавал
  • 100 гр. шунка
  • 2 јајца
  • 100 гр. лебни трошки
  • 100 гр. брашно
  • 1 лажица мелен црвен пипер
  • 1 лажица мешан сув зачин
  • сол по вкус
  • За ПРЖЕЊЕ ќе ви треба:
  • 60 гр. путер
  • малку маслиново масло
  • За БЕШАМЕЛ ќе ви треба:
  • 600 мл. млеко
  • 4 лажици брашно
  • 50 гр. путер
  • 1 лажиче мешан сув зачин
  • малку мелен црн бибер
  • пола лажиче мускатно оревче
  • 1 јајце

Денес ќе готвиме заедно со Валентина, готвач член на нашата веб-страница. Валентина ќе подготви еден од нејзините најпопуларни рецепти, Кордон Блу со свинско месо.

Популарниот рецепт Кордон Блу, или свински шницли полнети со кашкавал и шунка, потпечени во бешамел сос.

Подготовка

Чекор 1: Замолете го вашиот месар да ви исече 4 големи тенки парчиња свинско каре или бут шол. Секое парче исчукајте го со чук само колку да се зголеми површината на месото. Зачинете го месото со сол и мешан сув зачин.

На секое парче месо ставете парче шунка и парче кашкавал, преклопете го и похувајте ги во брашно, јајце и лебни трошки. Пржете ги во путер и маслиново масло на ниска температура.

Чекор 2: Пригответе го бешамелот. Путерот ставете го да се стопи. Кога ќе биде добро загреан ставете го брашното и промешајте. Кога брашното ќе се запржи, додадете го жешкото млеко. Млекото е жешко за да не се направат грутчиња. Мешајте додека се згусне, па додадете ги зачините и на крај јајцето.

Прелијте го бешамелот врз месото и нарендајте го преостанатиот кашкавал.

Чекор 3: Печете во загреана рерна на 200 степени околу 20 минути , додека зарумени бешамелот. Оставете да се излади, па сервирајте по едно парче во чинија.

СОВЕТ: Ние овој рецепт го подготвивме со свинско месо, но може да се подготви и со пилешки стек.