Комбиниран ручек
Состојки
- 500 гр свинско месо со сланина
- 1 мала конзерва грашок
- 3-4 компири
- 1 главица кромид
- по потреба
- 1 лажица мешан сув зачин
- 1 лажица мелен црвен пипер
- 1 лажица буковец
- 1 лажица брашно
- 1 лажичка бибер
Подготовка
1. Месото го сечеме на коцки и го пропржуваме на масло до зацрвенување. Потоа ставаме 1 чаша вода и го динстаме додека да изврие водата. Го вадиме и во истата тава го пржиме ситно насечканиот кромид.
2. Во тавата со веќе пропржениот кромид, го ставаме компирот сечкан на коцки.
3. Пропржуваме некоја минута па налеваме 2 чаши вода и го оставаме да врие на тивко.
4. При крајот на варењето кога компирот скоро ни е варен ги ставаме месото и грашокот и тие да се соединат.
5. Ги ставаме зачините, брашното убаво размешано во малку вода, ако е потребно додаваме уште малку вода во тавата и вриеме до посакуваната густина.
Инаку комбиниран затоа што е и динстан и пржен =)
Чашата е од 160 мл.
Пријатен ручек!