Чоколадна торта
Состојки
- За фил
- 10 жолчки
- 150-200гр. шеќер во прав
- 300гр. чоколадо за готвење
- 100мл. млеко
- 1 маргарин
- 1 пакетче шлаг крем од чоколадо
- 125мл. млеко
- За кора
- 10 белки
- прстофат сол
- 200гр. шеќер
- 5 лажици брашно
- 1/2 пециво
- 5 лажици презла
- 3-4 лажици од готовиот фил
Подготовка
Прво се подготвува филот.
- Жолчките се матат убаво (кремасто и пенасто додека го зголемат волуменот неколку пати) со шеќерот во прав и се ставаат да се варат над пареа ( со постојано мешање) додека згустат.
- Чоколадото се топи над пареа со млекото.
Чоколадото со жолчките се соединува и се остава убаво да излади.
- Маргаринот пенасто се мати и се додава од претходната смеса.
- Се мати и шлаг кремот со 125мл. млеко ( како што пишува на упатството на кесичката) и се соединува со претходниот фил.
(Шеќерот можи да се намали и на 150гр., зависно од вкусот.)
За кората
- Белките се матат со малку сол и кога ќе се добие густа пена им се додава постепено шеќерот. Шамот треба да биде цврст, убаво изматен и тогаш се додаваат претходно просеани брашното и пецивото, заедно помешани со презлата. Кога убаво ќе се измеша се додаваат и 3-4 лажици од филот.
-Се печи на 180 Ц. степени 25-30 мин. или зависно од вашата рерна.
-Оладената кора се сечи на 3 ленти и филова.
Уживајте!