Испечати

Пилешки ролат со пикантно полнење

Пилешки ролат со пикантно полнење

Состојки

  • 500гр. пилешки гради
  • 1 гранче свеж рузмарин
  • по потреба сол, мелен црн бибер
  • За полнење
  • 6 кругови(средна дебелина) тиролска салама
  • 2 кисели краставички
  • 1 кисел морков
  • 1 лажица сенф
  • 1 лажичка кечап
  • неколку капки табаско сос
  • За подготовка на ориз
  • 200гр. ориз
  • 1 главица кромид
  • 1 помало стебленце целер
  • по потреба маслиново масло, сол, мелен црн бибер

Подготовка

Со кујнски чекан истолчете ги пилешките гради.
Посолете ги, наросете мелен црн бибер и сецкан свеж рузмарин.

Подготовка на полнењето
Саламата, краставичките и морковот исечете ги во вид на стапчиња.
Во тава на оган ставете маслиново масло да се загрее.
Додајте ја саламата и пржете додека благо зарумени.
Потоа додајте ги морковите, краставичките, сенфот, кечапот и табаско сос.
Промешајте и на среден оган пржете ги десетина минути.

На едниот крај од секое парче пилешки гради ставете од смесата за полнење.
Завиткајте ги внимателно во ролат и прицврстете со чепкалки.
Ставете ги да се пржат на среден оган од сите страни.

Во меѓувреме сварете го оризот и убаво исцедете го од водата.
Во тава на оган со маслиново масло пропржете ги сецканиот кромид и целер, па додајте го сварениот ориз.
Посолете, наросете црн бибер и промешајте.

Откако пилешките ролати ќе се испржат извадете ги чепкалките, исечете на парчиња и послужете ги со оризот и свежа салата.