Испечати

Вишна колач

Вишна колач

Состојки

  • тесто
  • 2 лажици млеко
  • 1 жолчка
  • 2 лажици шеќер
  • 1 ванила
  • 50гр путер
  • 160-190гр брашно
  • 2 дел
  • 1 белка
  • 1 лажица шеќер
  • 2 лажици мелен орев
  • фил
  • 1 тегла голема компот од вишни
  • 1 чоколаден пудинг
  • 1 лажица густин
  • 100гр црно чоколадо
  • 1 лажица шеќер
  • 2 кеси бел шлаг

Подготовка

Едноставен, лесен , вкусен десерт

Прво од состојките се замесува тесто.
Треба да биде средно.
Се оделува малку, со големина на тениско топче и се остава во замрзнувач.
Од другото тесто се сучи коричка и се става во намастен мал плех.
Се боцка со вилушка на 2-3 места.
Сега се мати белката со шеќерот и се додаваат оревите.
Оваа смеса се става врз тестото во плехчето. Се печи околу 15 минути на 180 степени.
Во исто време во релната се става и друго мало плехче во кое е изрендано тестото од замрзнувач, само 5 минути колку да порумени.
Изладените ронки се тријаат со прсти, да добиеме мрвици.
Сега во една касерола се ставаат течноста од компотот околу 400 мл, се додава шеќерот, густинот и пудингот од чоколадо.
се вари на тивко до згуснување.
се додава чоколадото додека е топол кремот.
Во него се додаваат и исчистените вишни.
Убаво се промешува да се соедини.
Овој крем се нанесува врз испеченото тесто.
Се лади и се премачкува со 2 кеси изматен бел шлаг.
Одозгора се декорира со трошки од тестото.