Триколорен ролат со месо
Состојки
- 500 гр. мелено месо
- 1 јајце
- 1/2 пециво
- 1 лајче црвена пипер
- сол, сув зачин, масло, црн пипер, шарена сол
- 10 листови блитва
- 4-5 црвени пиперки капија (печени, излупени)
- 2 јајца (за кајана)
- 20 гр. сусам
Подготовка
Ролатов е декоративен и одговара за разни прослави и многу интересно изгледа бидејќи е малку различен од класичните ролати со месо. Башка од оригиналиот рецепт, јас додадов сусам, шарена сол и блитва наместо спанаќ.
1. Најпрвин блитвата малку се обарува и се остава добро да се исцеди, а црвените пиперки (јас имав замрзнати, испечени и излупени) исто така ги оставив да се исцедат добро. На блитвата малку со салфетка и ја одземав водата, а листовите не треба да се сечат треба да останат цели.
2. На месото му се додава пецивото, малку сол, црн пипер, сув зачин, шарената сол, црвената пипер и јајцето и добро се измесува.
3. На алуминиумска фолија се мачка масло, јас наросив и сусам, па месото се расплескува внимателно убаво над сусамот одприлика во форма на правоаголник 20х30 см.
4. Врз месото се реди најпрвин обарената блитва рамномерно.
5. Од 2 -те јајца се прави кајгана рамна како за палачинки (јас ја правев во тавче за палачинки), се лади некоја минута и се става врз блитвата.
6. Врз кајганата се распоредуваат црвените печени, излупени и исцедени пиперки, а зависно од големината на пиперките ќе зависи нивниот број (јас употребив 5).
7. Со помош на фолијата внимателно се витка месото како ролат, се затвора ролатот со фолијата и се става во правоаголно плехче да се печи.
Во плехчето се става малку масло и малку вода, се печи првин 30 минути на 200 степени со фолијата, после се вади фолијата и се допекува од прилика уште 30 минути на 180 степени (зависно од рерната) да фати коричка и сусамот да порумени.
Се лади добро, се сечи, се декорира и се дегустира!
Се надевам ќе ви се допадне овој тробоен ролат.
На здравје!