Пита со ајвар и 3 вида брашно
Состојки
- 2 јајца
- 200мл млеко
- 100мл кисела вода
- 100мл масло
- 100мл јогурт
- 3 лажици лут ајвар
- 1 пециво
- 1 филџан хељдино брашно
- 2 филџани пченкарно брашно
- 3 филџани бело брашно
- 1 лажиче сол
- 150гр бланширана блитва
- 30гр сусам
Подготовка
Еве уште една брза пита за доручек.
Пикантен вкус и многу декоративна.
Во вангличка се ставаат јајцата со солта и се мати да се запенат.
Потоа постепено се додаваат течните , па сувите состојки.
На крај се додаваат ајварот и блитвата.
Сето убаво се промешува да се соедини.
Се истура смесата во мала ростер тава, се посипува со сусам и се печи на 170-180 степени околу 35 минути.
Напомена -користен е мал филџан за кафе, од 100 мл