Видео рецепт: Пилешки ролнички со зеленчук во бешамел
Состојки
- 600 гр. пилешки гради
- 100 гр. свински врат
- 300 гр. карфиол и брокула
- 100 гр. кашкавал
- 1/2 лажичка црвен пипер
- прстофат лук во прав
- мешан сув зачин
- За БЕШАМЕЛ ќе ви треба:
- 50 гр. путер
- 3 лажици брашно
- 400 мл. млеко
- прстофат мускатно оревче, сол и бибер
- 50 гр. пармезан
Денес ќе готвиме заедно со Валентина, готвач член на нашата веб-страница. Валентина ќе подготви еден од нејзините најпопуларни рецепти, Пилешки ролнички со зеленчук во бешамел.
Ролнички од пилешки стек, со карфиол и брокула, прелиени со бешамел сос. Сето ова спакувано во форма на мафини, за декоративен и вкусен оброк.
Подготовка
Чекор 1: Карфиолот и брокулата обарете ги во солена вода исцепкани на покрупни цветови.
Белото месо исечете го на шницли и исчукајте го со чук за месо.
Од месото завиткајте ролнички и прикачете ги со чепкалка. Направете смеса од зачини (сув лук, мешан сув зачин и црвен пипер) и валкајте ги од рамната страна. Пржете ги на масло од сите страни додека да заруменат.
Чекор 2: Во меѓувреме подгответе го бешамелот. Путерот ставете го во сад и кога ќе се загрее додадете го брашното. Пропржете го брашното и додадете го топлото млеко. Топло млеко додаваме за да не се направат грутки. Мешајте убаво додека не добиете густа смеса и додадете го пармезанот.
Чекор 3: Во калапот за мафини наредете ги ролничките. На секоја ролничка ставете кругче од свинскиот врат, покријте со цвет од карфиол или брокула и прелејте со бешамелот. Печете во загреана рерна на 220 степени 15 минути, или додека да фати коричка бешамелот. На кратко извадете ги, врз секое ставете нарендан кашкавал и вратете во рерна додека да се стопи кашкавалот (1 минута). Држете ги на топло до служење.
Чекор 4: Наросете со црвен пипер на секое парче. Сервирајте ги со гарнир по желба.
СОВЕТ: Ние ги направивме во калап за мафини, но ако ви се брза, може да ги подготвите во една тава.