Чоколадни штангли врз лист обланда
Состојки
- 1/2 лист обланда
- 10лажици млеко
- 6 лажици шеќер
- 80гр путер
- 80гр чоколадо ( 70% какао маса)
- 100гр мелени бисквити
- 120-140гр мелен орев
- за глазура
- 100гр црно чоколадо
- 1лажиче млеко
- 1лажиче путер
- за посипување
- 60гр сецкан орев
- 60гр брусница
Подготовка
Многу вкусни чоколадни штангли.
Во мала касерола на оган да се соединат 2-3 минути се ставаат млекото, шеќерот, путерот и чоколадото.
Се трга од оган и се додаваат мелените ореви и бисквити.
Убаво се промешува да се соедини.
Уште топлата маса убаво се распоредува на една половина лист обланда.
Убаво се израмнува и врз смесата се нанесуваат оревите и брусницата и нежно се притиска за малку да се залепат.
Потоа над пареа се растопуваат чоколадото, путерот и млекото и се прелива колачот.
Нека одстои на ладно 2-3 часа па се сече на штангли.