Испечати

Меки кифлички

Меки кифлички

Состојки

  • 500 мл кисело млеко
  • 250 гр млеко
  • 3 лајчиња сол
  • 3 лајчиња шекер
  • 1 филџан масло (150мл)
  • 1 свеж квасец
  • брашно по потреба (1300 гр)
  • 1 јајце за премачкување
  • 200 гр маргарин за премачкување

Подготовка

Кифличките се рецепт од мојата драга колешка Жаклина. Решив да ги пробам овие кифлички и не згрешив, бидејки и вториот и третиот ден се меки и воздушести. Ги направив неколку пати немајки кисело млеко, замена ставав јогурт или само јогурт наместо млеко и секогаш излегуваа перфектни. Отсега секогаш ќе бидат на нашата трпеза. Фала Жаки.

Во длабок сад се става киселото млеко, млекото, шеќерот,солта,маслото и надојдениот квасец (јас никогаш не го стасувам). Се додава брашното и се замесува глатко тесто кое се остава 30 мин да одмори. Се земаат топчиња колку јајце и се сука едно топче како чинивче од кафе се премачкува со маргарин, па друго топче ....така 4 топчиња и се остава да се одмори.Се повторува постапката и со другите теста.Потоа се сука една голема кора и се прават кифлички. Испробував и некоја форма на кифли каде се зема две сукалца и се виткаат како полжав се ставаат една до друга и се сечат со ножици....се гледа на сликите.
Откако ќе се направат кифличките се премачкуваат со јајце и сусам и се пеќат на 200С-25мин.Наздравје!