Торта со суви смокви и ореви
Состојки
- За една кора (потребни се три)
- 10 белки
- 11 големи лаж. шеќер
- 1 пециво
- 3 лажици брашно
- по желба суви смокви и ореви
- За фил
- 1 кг. млеко
- 26 лажици шеќер
- 8 лажици густин или нишиште
- 300гр чоколадо за готвење
- 15 жолчки
- 1 1/2 маргарин
Подготовка
Се прават три исти кори. Белките и шеќерот се матат убаво потоа се додават пецивото, брашното и кршените ореви по желба и суви смокви по желба. Се меша со лажица и се истура во четвртаст плех на хартија за печење. Се пече на 250 степени да добие златно жолта боја. Се прават два исти фила бидејќи едниот е малку.
Млекото и шеќерот се ставаат да завријат во тенџере на оган. Претходно се одделува малку од ладното млеко и се размешува со нишиштето и се истура во зовриеното млеко. Ги кршиме и чоколадите на коцки и ги истураме и нив во тенџерето и се брка се додека не стане густо како пудинг и се остава да се излади. Во посебен сад се матат жолчките со маргаринот да бидат пенести и се истурат во изладениот фил. Се мати убаво со миксер да се соедини. Потоа се става првата кора се филува и постапката се повторува со трите кори. Пријатен апетит!