Испечати

Торта со суви смокви и ореви

Торта со суви смокви и ореви

Состојки

  • За една кора (потребни се три)
  • 10 белки
  • 11 големи лаж. шеќер
  • 1 пециво
  • 3 лажици брашно
  • по желба суви смокви и ореви
  • За фил
  • 1 кг. млеко
  • 26 лажици шеќер
  • 8 лажици густин или нишиште
  • 300гр чоколадо за готвење
  • 15 жолчки
  • 1 1/2 маргарин

Подготовка

Се прават три исти кори. Белките и шеќерот се матат убаво потоа се додават пецивото, брашното и кршените ореви по желба и суви смокви по желба. Се меша со лажица и се истура во четвртаст плех на хартија за печење. Се пече на 250 степени да добие златно жолта боја. Се прават два исти фила бидејќи едниот е малку.

Млекото и шеќерот се ставаат да завријат во тенџере на оган. Претходно се одделува малку од ладното млеко и се размешува со нишиштето и се истура во зовриеното млеко. Ги кршиме и чоколадите на коцки и ги истураме и нив во тенџерето и се брка се додека не стане густо како пудинг и се остава да се излади. Во посебен сад се матат жолчките со маргаринот да бидат пенести и се истурат во изладениот фил. Се мати убаво со миксер да се соедини. Потоа се става првата кора се филува и постапката се повторува со трите кори. Пријатен апетит!