Семејна тава
Состојки
- 1кг свински пафлак
- 500гр мелено месо
- 4 страка праз
- 3 моркови
- 1 главица кромид
- 5-6 суви црвени пиперки
- 1 тегла шампињони
- 2 компира
- 5-6 листови ловор
- 300мл црвено вино
- 2-3 лажици зачин
- 1/2 лажица црн бибер
Подготовка
Меленото месо се замесува со зачин и црн бибер по вкус и од него се прават ситни ќофтенца.
Свинското месо се сецка на парчиња и се запржува на врел зејтин да фати коричка. Во истиот зејтин се запржува сецканиот праз, морков и сувите пиперки. Се пржат додека не омекнат. Се додаваат печурките и се запржува уште 10 минути.
Во поголема тава се става месото а врз него се истура зеленчукот. Се додаваат зачините, ловорот, компирот исецкан на поситни коцки и целиот зарзават се налева со виното и 1чаша вода. Убаво се меша да се соедини и се става во рерна да се пече. Се покира со фолија и се пече околу 40 минути на 200 степени. На крај фолијата се одстранува и кон тавата се додава ретка запршка (1лажица брашно се пропржува на малку зејтин па се додава 1лажица црвен пипер). Запршката се додава по желба, а и не мора. Се пече уште 10 минути и ручекот е готов.Оваа количина е поголема доволна за еден семеен ручек.