Бадникова пита со хељдини кори
Состојки
- 500гр хељдини кори
- фил
- 2 страка сецкан праз
- 1-1.3кгр сецкана зелка од расол
- 1лажиче ленено семе
- сол и бибер, масло
- смеса за премачкување
- 250мл кисела вода
- 40мл масло
- 3 лажици брашно
- 30гр пресен квасец
- 1/4лажиче сол
- 1/4лажиче шеќер
- 50гр сусам
Подготовка
Брза, вкусна, посна пита
Прво се спрема кашичката за премачкување на корите. Се остава на страна.
Сега на загреано масло се пропржува сецканата зелка од расол околу 45 минути.
Се додава и сецканиот праз па се пржат уште 10 минути.
Се додава леленото семе и сол и бибер по вкус.
Во правоаголна тава се става една кора, со четка се премачкува со смесата за премачкување и обилно се става од филот.
Постапката е иста до крај да се истроши целиот материјал.
сега питата се сече на коцки, се прелева со остаток од смесата за премачкување, се наросува со сусам и се печи околу 40 минути на 180 степени.
Уште сува лута потпечена пиперка и може да се јаде, ха, ха