Божиќна торта
Состојки
- Пандишпан
- 12 белки
- 12 лажици шеќер
- 100 гр мелени ореви
- 6 лажици брашно
- 1 пециво
- 2 лажици какао
- Фил
- 12 жолчки
- 1 л млеко
- 10 лажици шеќер
- 1 ванилин шеќер
- 10 лажици брашно
- 1 маргарин
- 2 млечни чоколада
- 150 гр мелени ореви
- 50 мл топло млеко за попарување на оревите
- 100 гр сецкани ореви
- 500 мл слатка павлака
Подготовка
За пандишпанот се матат белките со постепено додавање на шеќерот, се додаваат брашното, пецивото, оревите и какаото и се печат 4 кори во кружен плех бр. 26.
За филот се става млекото со шеќерот на оган, од млекото се одзема малку за да се разматат жолчките со брашното, па откако ќе зоврие млекото, се додава смесата со жолчките и се вари крем. Се трга настрана да се олади, па откако ќе се излади се мати маргаринот со миксер и се соединува со филот. 1/3 се одзема од филот и во него се додаваат мелените ореви попарени претходно со млеко. Во другиот дел од филот се додаваат сецканите ореви и растопените чоколади.
Слатката павлака се уработува исто така со миксер.
Се филува прво кора, па од филот со чоколадо, па слатка павлака, па кора па од филот со попарените ореви, па слатка павлака, па кора па од филот со чоколадо, па фил со слатка павлака и на крај пак кора. Се декорира по желба.
Четвртата кора и не мора, но јас бидејќи ја покривав со фондан затоа ја ставив, а може и само со три кори. Инаку тортата е преубава и богата со фил.