Испечати

Коцки со мак и чоколаден крем

Коцки со мак и чоколаден крем

Состојки

  • за пандишпан
  • 200 гр. мак
  • 150 мл. млеко
  • 100 гр. маргарин
  • 10 лаж. шеќер
  • 4 јајца
  • 50 гр. мелени лешници
  • 50 гр. мелени ореви
  • 3 лаж. брашно
  • 1 лажичка прашок за пециво
  • за крем
  • 700 мл. млеко
  • 2 кесички прашок за пудинг од чоколадо
  • 50 гр. чоколада
  • 10 лаж. шеќер
  • 100 гр. маргарин
  • 100 мл слатка павлака
  • за декор
  • 100 мл. слатка павлака

Подготовка

За пандишпанот- се става млекото во сад на оган до степен на вриење и во него се додава макот, се промешува додека целосно не испари млекото. Се остава на страна да се олади.
Во друга сад се матат пенесто маргаринот и шеќерот, во нив се додаваат жолчките и се меша со миксер додека да се соединат. Потоа се додаваат сите останати состојки вклучувајќи го и макот. Накрај одделно се матат белките пенесто и тие се додаваат во смесата за пандишпан. Вака подготвениот пандишпан се пече во тавче 30*20 премачкано со зејтин и со брашно на 180 степени околу 40 минути.
За подготовка на кремот- Во сад на оган се става 500 мл млеко со шеќерот и чоколадата да зоврие. Во преостанатите 200 мл се ставаат прашокот за пудинг и се промешува додека добро да се растопи. Прашокот за пудинг се става во зовриеното млеко и се промешува додека да се згусне. Кремот се трга на страна да се олади.
Во длабок сад се става 100 гр. маргарин и се мати пенесто во него се додава една по една лажица од оладениот крем. И на крај во кремот се додава 100 мл изматена слатка павлака.
Вака подготвениот крем се става врз испечениот и оладен пандишпан.
Накрај се декорира со 100 мл. изматена слатка павлака со помош на шприц за декорација на торти.