Коцки со мак и чоколаден крем
Состојки
- за пандишпан
- 200 гр. мак
- 150 мл. млеко
- 100 гр. маргарин
- 10 лаж. шеќер
- 4 јајца
- 50 гр. мелени лешници
- 50 гр. мелени ореви
- 3 лаж. брашно
- 1 лажичка прашок за пециво
- за крем
- 700 мл. млеко
- 2 кесички прашок за пудинг од чоколадо
- 50 гр. чоколада
- 10 лаж. шеќер
- 100 гр. маргарин
- 100 мл слатка павлака
- за декор
- 100 мл. слатка павлака
Подготовка
За пандишпанот- се става млекото во сад на оган до степен на вриење и во него се додава макот, се промешува додека целосно не испари млекото. Се остава на страна да се олади.
Во друга сад се матат пенесто маргаринот и шеќерот, во нив се додаваат жолчките и се меша со миксер додека да се соединат. Потоа се додаваат сите останати состојки вклучувајќи го и макот. Накрај одделно се матат белките пенесто и тие се додаваат во смесата за пандишпан. Вака подготвениот пандишпан се пече во тавче 30*20 премачкано со зејтин и со брашно на 180 степени околу 40 минути.
За подготовка на кремот- Во сад на оган се става 500 мл млеко со шеќерот и чоколадата да зоврие. Во преостанатите 200 мл се ставаат прашокот за пудинг и се промешува додека добро да се растопи. Прашокот за пудинг се става во зовриеното млеко и се промешува додека да се згусне. Кремот се трга на страна да се олади.
Во длабок сад се става 100 гр. маргарин и се мати пенесто во него се додава една по една лажица од оладениот крем. И на крај во кремот се додава 100 мл изматена слатка павлака.
Вака подготвениот крем се става врз испечениот и оладен пандишпан.
Накрај се декорира со 100 мл. изматена слатка павлака со помош на шприц за декорација на торти.