Топла салата од црвена зелка со јаболка
Состојки
- 1 мала главица црвена зелка (околу 750гр.)
- 2 кисели јаболка
- 1 главица громид
- 2 лажици свинска маст (или маст од гуска)
- 3 лажици вински оцет (може и јаболков)
- 250мл. сок од јаболка
- 2 каранфилчиња
- 2 листа лорбер
- 1 лажица шеќер
- сол, бибер
Подготовка
Зелката исчистете ја и ситно изрендајте ја. Кромидот исто изрендајте го, а јаболката излупете ги и исечкајте ги на коцкички.
Во едно тенџере ставете ја маста да се загрее/стопи. Додадете го кромидот и јаболката и на средна температура издинстајте ги. Додадете ја и зелката, оцетот и сокот од јаболка. Промешајте убаво па ставете ги и лорберот, шеќерот и каранфилчињата. Посолете и побиберете по вкус.
Поклопете со капак и варете околу 50 мин. со повремено мешање. Додадете вода или сок од јаболка доколку сметате дека е потребно течност при варењето. Готово е кога зелката убаво ќе омекне.
Салатата е со сладок-кисел вкус. Мирисот на каранфилче треба да се осеќа, но не премногу. Се служи топла и одлично оди со секаков вид на печено месо.