Фокача со праз и маслинки
Состојки
- За тесто
- 650 гр брашно
- 400 мл вода
- 1 сув квасец
- 2 лажици маслиново масло
- 1 лажица мед
- 1 лажичка сол
- За редење
- 1 страк праз (тенок)
- 200 гр маслинки со пиперче без семка
- За премачкување
- 2-3 лажици маслиново масло
- За посип
- прстофат рузмарин
- прстофат оригано
Подготовка
Фина, мека, со тенка коричка која исто така е мека и со убав вкус е таква е оваа фокача. Ако сакате брзински доручек, а сепак да е домашно и месенко еве еден убав рецепт.
1. Во млака вода го ставаме медот и квасецот да се растопат. Во сад го ставаме брашното, маслиновото масло, квасецот и солта. Замесуваме средно меко тесто. Го оставаме да стаса.
2. За тоа време ги сечкаме маслинките на половина по должина и го сечкаме празот да бидат парчињата со дебелина од околу 1,5-2 см.
3. Стасаното тасто го истураме на набрашнета површина. Половина од парченцата праз ги редиме со вдлабнување во тестото. Го превртуваме тестото, формираме топка и ја ставаме на намаслено тавче.
4. Ја расплескуваме ама да не биде многу тенко, правиме вдлабнатини со прстите низ целото тесто. Останатата половина од празот ја редиме во тестото одозгора, а и маслинките ги ставаме во него.
5. Премачкуваме со маслиново масло и ставаме по прстофат рузмарин и оригано.
6. Оставаме да стаса некои 10-15 минути и потоа го печеме во загреана рерна на 230 степени, додека да зарумени или околу 20 минути.
Забелешка
Имав и црни маслинки, па и нив ги наредив на фокачата. Немој да ја размесувате, само кога ќе го истурите тестото откако стасало наставајте ги во внатрешноста парчињата праз, па превртете ја на тавчето.
п.с . За конзументи како наша Кате, може да се направи и без маслинки, само со праз *=)