Испечати

Чоколадни свеќички

Чоколадни свеќички

Состојки

  • за тесто
  • 250 гр маргарин
  • 2/3 чаша шеќер во прав
  • 1/2 чаша какао
  • 1/2 чаша мелени бадеми
  • 2 чаши брашно
  • 1/2 лажичка цимет
  • 1 ванилин шеќер
  • бадеми за украсување

Подготовка

Ете ги нашите посни Новогодишни колачиња. Многу брзо се прават и што е најбитно излегуваат поголема количина па ќе има за сите. Најпрво да напоменам дека чашата што е користена во рецептот е 250 мл.

Пошто сакав колачињата да се посни ги правев со маргарин, а секако верзијата со путер е уште повкусна. Во подлабок сад за матење се става омекнатиот маргарин и шеќер во прав. Со миксер се мати маргаринот. Се додава какао, мелени бадеми, брашно и ванила и се замесува тесто. Не е потребно да стои тестото во фрижидер туку веднаш се развлекува кора со сукалка со дебелина од 5 мм и со модличка ѕвезда се формираат колачите. Врз секое колаче се става по еден цел бадем што треба да го симболизира пламенот на свеќичката. Се печат на 180 степени 12-15 мин.

Празниците можат да почнат. На здравје