Распукани кифлички
Состојки
- 550гр. брашно
- 1 квесец(40гр.)
- 1 лажичка сол
- 1 лажици шеќер
- 100мл. зејтин
- 100гр. јогурт
- 100мл. млеко
- 1 јајце
- малку сусам
- фил
- 200гр. сирење
- 2 јајца
Подготовка
Од мене уште еден интересен предлог за подготовка на кифлички за дополнување на свечената трпеза.
Подготовка.
Квасецот предходно го стасуваме со млако млеко, шеќер и малку брашно, оставаме неколку минути да го дуплира волуменот. Во просеаното брашно правиме на средина дупка во неа ги сипуваме зејтинот, солта и замесуваме со мешавината од јогурт и млеко. Оставаме тестото да стаса еден час.
Почнуваме со формирање на кифличките развлекуваме кора сечеме квадрати со големина 10*10 ги расекуваме на краевите. На средина ставаме од филот и краевите ги префрламе еден преку друг(погледнете ги дополнителните слики). Премачкуваме цо жолчка и посолуваме сусам, печеме на 200степени околу дваесетина минути.
Добар апетит!!!