Испечати

Распукани кифлички

Распукани кифлички

Состојки

  • 550гр. брашно
  • 1 квесец(40гр.)
  • 1 лажичка сол
  • 1 лажици шеќер
  • 100мл. зејтин
  • 100гр. јогурт
  • 100мл. млеко
  • 1 јајце
  • малку сусам
  • фил
  • 200гр. сирење
  • 2 јајца

Подготовка

Од мене уште еден интересен предлог за подготовка на кифлички за дополнување на свечената трпеза.
Подготовка.
Квасецот предходно го стасуваме со млако млеко, шеќер и малку брашно, оставаме неколку минути да го дуплира волуменот. Во просеаното брашно правиме на средина дупка во неа ги сипуваме зејтинот, солта и замесуваме со мешавината од јогурт и млеко. Оставаме тестото да стаса еден час.
Почнуваме со формирање на кифличките развлекуваме кора сечеме квадрати со големина 10*10 ги расекуваме на краевите. На средина ставаме од филот и краевите ги префрламе еден преку друг(погледнете ги дополнителните слики). Премачкуваме цо жолчка и посолуваме сусам, печеме на 200степени околу дваесетина минути.
Добар апетит!!!