Испечати

Турски погачки со сирење

Турски погачки со сирење

Состојки

  • За тесто
  • 800 гр брашно
  • 400 мл млеко
  • 50 гр свеж квасец
  • 70 гр путер
  • 2 јајца
  • 1 лажичка сол
  • 1 лажичка шеќер
  • За фил
  • 250 гр сирење
  • 1 жолчка
  • прстофат сол
  • 70 гр путер за премачкување
  • За премачкување
  • 1 белка
  • сусам и семки од сончоглед

Подготовка

Вкусни, декоративни погачки налик на турски фес или турбан, па поради изгледот претпоставувам дека си го добиле и името.

1. Млекото затоплете го млако. Во него ставете ги путерот, шеќерот и квасецот. Во брашното додатете ја солта и јајцата. Со млекото и растворените состојки во него, замесете средно меко тесто и оставете го да стаса.
2. За филот изрендајте го сирењето и во него разматете ја жолчката. Сол ставете по желба.
3. Откако тестото ќе стаса поделете го на повеќе топки. Го делите на онолку топки колку што сакате погачки да имате.
4. Секоја топка ја развлекуваме со сукало овално, ја премачкуваме со путер и со фил, па ја сечеме по должина на 1 см растојание, ама не до крај. Започнуваме со виткање на погачката, од долниот дел и дијагонално, па ја завиткуваме во круг.
5. Ги ставаме во намаслена тава или пак на хартија за печење.
6. Секоја погачка ја премачкуваме со разматена белка и ги посипуваме со сусам и семки од сончоглед.
7. Печеме во загреана рерна на 200 степени.

Забелешка
Путерот за премачкување оставете го на собна температура, за да убаво се мачка.