Испечати

Пилешко во бел сос

Пилешко во бел сос

Состојки

  • 500гр пилешко бело месо
  • 3-4 лажици павлака
  • 1 лажиче сенф
  • 50-80гр кашкавал
  • 1 лажиче оригано
  • ½ лажиче мешан сув зачин
  • 200-250мл вода
  • Сол и бибер по вкус
  • За гарнир
  • 3 компири
  • 2 млади кромидчиња
  • 50гр путер
  • 2 лажици зејтин
  • 1 лажиче мешан сув зачин
  • Сол и бибер по вкус

Подготовка

Месото исечете го на коцки и испржете го во тава со загреано масло. Откако месото ќе се испржи додадете го мешаниот сув зачин и сол и бибер по вкус.
Во подлабок сад промешајте ја павлаката со 200-250 мл вода, сенфот и ориганото. Ставете ја смесата во тавата и оставете да прокрчка 5-10 мин, па потоа додадете го претходно изренданиот кашкавал и тргнете ја тавата од оган.

За подготовка на гарнирот исечете ги компирите на покрупни парчиња и ставете ги во тенџере со вода колку да се покријат и оставете да се варат. Откако ќе се сварат и водата половина испарила (доколку има останато многу вода може да истурите еден дел) додадете го путерот и зејтинот и мешајте постојано за компирите да не се залепат. Откако путерот ќе се стопи додадете го и младиот кромид исецкан на парчиња. Ставете го мешаниот сув зачин и сол и бибер по вкус и оставете да се поропржи уште 3-4 мин.