Испечати

Тарт со јаболка и ореви

Тарт со јаболка и ореви

Состојки

  • 350гр. брашно
  • 1 пециво
  • 150гр. шеќер
  • 2 жолчки
  • 2 ванили
  • 100гр. путер
  • 3 лажици млака вода
  • фил
  • 2 белки
  • 100гр. шекер
  • 3 лажици рум
  • 150гр. сецкани ореви
  • цимет по вкус
  • 2 поголеми јаболка

Подготовка

Во длабок сад ставете ги брашното, жолчките, шеќерот, пецивото и ванилите.Додадете го омекнатиот путер и убаво измесете го тестото со раце со постојано додавање на водата. Кога ќе добиете убаво мазно тесто покријте го со најлонска фолија и оставете го 1 час во фрижидер. Кога ќе го извадите од фрижидер со сукало се сучи кора малку поголема од калапот и краевите убаво ги стискаме.

За филот најпрво белките ги биеме во цврст снег заедно со шеќерот и и потоа го додаваме румот.Филот го тураме над кората ги редиме јаболката сечени на парчиња и ги наросуваме со цимет и оревите.Печиме на 180 степени околу 20 минути.