Тарт со јаболка и ореви
Состојки
- 350гр. брашно
- 1 пециво
- 150гр. шеќер
- 2 жолчки
- 2 ванили
- 100гр. путер
- 3 лажици млака вода
- фил
- 2 белки
- 100гр. шекер
- 3 лажици рум
- 150гр. сецкани ореви
- цимет по вкус
- 2 поголеми јаболка
Подготовка
Во длабок сад ставете ги брашното, жолчките, шеќерот, пецивото и ванилите.Додадете го омекнатиот путер и убаво измесете го тестото со раце со постојано додавање на водата. Кога ќе добиете убаво мазно тесто покријте го со најлонска фолија и оставете го 1 час во фрижидер. Кога ќе го извадите од фрижидер со сукало се сучи кора малку поголема од калапот и краевите убаво ги стискаме.
За филот најпрво белките ги биеме во цврст снег заедно со шеќерот и и потоа го додаваме румот.Филот го тураме над кората ги редиме јаболката сечени на парчиња и ги наросуваме со цимет и оревите.Печиме на 180 степени околу 20 минути.