Испечати

Динстана јунешка тава ала мама

Динстана јунешка тава ала мама

Состојки

  • 1 кг јунешки шницли
  • 800 грама маринирани печурки
  • 1 - 2 домати
  • 3 моркови
  • пола китка магдонос
  • по вкус сол, мешан сув зачин, црвен пипер, ловоров лист
  • по потреба вода
  • малку брашно
  • малку масло

Подготовка

Мајка ми често прави најразлични тави со месо бидејќи татко ми и мојот сопруг се љубители на месо. Едноставно и доаѓаат во глава и многупати не ни ги запишува. Затоа јас сум тука, да запишам и да ги направам повторно.

Чекор 1
Шницлите се валкаат во малку брашно и се пропржуваат. Се тргаат на страна. Во истото масло се пропржуваат печурките. Потоа се додаваат доматите, морковите, шницлите и магдоносот.

Чекор 2
Се полева со вода да се поклопат состојките и уште еден прст над нив. Се зачинува по вкус. Се динста тавата околу 2 часа на тивко. Потоа се е меко и се топи во уста.

Јас често на вакви тави ставам и неколку чешниња лук. Вкусот е уште поинтензивен.

Оди одлично со чаша црвено вино.

Уживајте!