Испечати

Марципан - бадем колачи

Марципан - бадем колачи

Состојки

  • 15 лажици вода
  • 12 лажици шеќер
  • 125 гр маргарин
  • 250 гр мелени бадеми
  • 150 гр мелени бисквити
  • 100 гр црно чоколадо (70% какао)
  • 150гр чоколадни трошки
  • 20 -25 зрна лешник
  • 150 гр марципан смеса за колачи

Подготовка

Декоративни и вкусни колачи, кои се убави и за празнична трпеза

Во касерола на оган се ставаат шеќерот, водата, чоколадото и маргаринот да се соединат и да провријаат на тивко 4-5 минути.
Се трга од оган, па се додаваат бадемите и бисквитите.
Се остава смесата малку да се излади.
За тоа време марципанот се сечи на мали коцки, од прилика 1*1 цм, и во средината на секое парченце, се става еден лешник и се прави мала бомбица.
Сега таа мала бомбица се облепува со млаката смеса.
Се формира голема бомбица и се валкаат во чоколадни трошки.
Се оставаат на ладно најмалку 2-3 часа, за да се стегнат, а потоа се сечат на половина.
Се сервираат со останатите празнични колачи.