Видео рецепт: Сарамсаклии – Лиснато тесто со прелив од јогурт и лук
Состојки
- За ТЕСТОТО ќе ви треба:
- 50 гр. маргарин
- 100 мл. масло
- 1 квасец
- 1/2 лажичка сол
- 500 гр. до 1 кг. брашно
- 220 мл. топла вода
- За ПРЕЛИВ ќе ви треба:
- 500 мл. јогурт или кисело млеко
- 3-4 чешниња лук
Денес ќе готвиме заедно со Лудо, готвач член на нашата веб-страница. Таа ќе подготви еден од нејзините најпопуларни рецепти, Сарамсаклии – Лиснато тесто со прелив од јогурт и лук.
Сукано лиснато тесто, со прелив од јогурт и лук. Ова е рецепт од паланечкиот крај, кој се вика Сарамсаклии.
Подготовка
Чекор 1: Брашното, квасецот и солта убаво измешајте ги. Потоа додадете го маслото, мешајте убаво и додавајте ја полека водата за да добиете тесто кое нема да се лепи по раце, а ќе биде меко на допир.
Оставете да нарасне двојно поголемо. Замесете го повторно и по потреба попрскувајте со брашно за да не се лепи на рацете.
Чекор 2: Поделете го тестото на мали топчиња и секое топче расукајте го тенко. Целата кора премачкајте ја со маргарин и здиплете ја на половина. Потоа пак премачкајте ја и здиплете ја, и сѐ така додека добиете тесто со големина на дланка.
Чекор 3: Ова тесто расукајте го во кора со дебелина од половина прст, па од него сечете коцки. Од коцките направете пакетче на тој начин што ќе ги соберете и залепите едно за друго краевите.
Чекор 4: Печете ги во загреана рерна на 200 степени, 20 минути, додека заруменат.
Во меѓувреме подгответе го преливот така што ќе ги измешате јогуртот, истолчениот лук и сол по вкус. Штом зарумениле, прелијте ги и вратете ги во рерна да се допечат уште 10 минути.
Чекор 5: Сервирајте парче на чинија и добар апетит!
СОВЕТ: Веруваме дека овој рецепт ќе ви се допадне, бидејќи е комбинација на тесто и јогурт, кои често ги јадеме заедно. Но, посебно ќе го сакаат љубителите на лук!