Испечати

Торта Емилија

Торта Емилија

Состојки

  • 1 пандишпан
  • 6 белки
  • 6 лажици шеќер
  • 100 гр сечкани ореви
  • 6 лажици брашно
  • 1 прашак за печиво
  • 4-5 лажици слатко од зрели смокви
  • 2 пандишпан
  • 9 белки
  • 18 лажици шеќер
  • 250 гр мелени бисквити
  • 3 лажици брашно
  • 1 прашак за печиво
  • 3 пандишпан
  • 9 белки
  • 9 лажици шеќер
  • 100 гр сечкани ореви
  • 5-6лажици брашно
  • 1 прашак за печиво
  • 50-60 гр кокос
  • Фил КАРАМЕЛА
  • 15 лажици шеќер
  • 250 мл млеко
  • 10 жолчки
  • 1-2 лажици брашно
  • 100 гр бело чоколадо
  • 200 гр путер
  • 100 гр мелени кикиритки (несолени)
  • Фил ВАНИЛА
  • 1 л млеко
  • 18 лажици шеќер
  • 9 жолчки
  • 3 пудинга од ванила
  • 2 пакетчиња ванилин шеќер
  • 100 гр бело чоколадо
  • 200 гр путер
  • Фил ЧОКОЛАДЕН
  • 1 јајце
  • 5 жолчки
  • 200 гр шеќер
  • 2 пудинга од чоколадо
  • 400 мл млеко
  • 5 лажици шеќер
  • 100 гр чоколадо
  • 200 гр путер

Подготовка

Подготовка на ПАНДИШПАНИТЕ (секој пооделно)
1.Се матат прво белките со шеќерот па потоа се додаваат сите останати состојки
2. Се печат корите во плех од рерната врз хартија за печење на 180 С

Фил КАРАМЕЛА
1. Во тенџере на огин се става шеќерот да се растопи - карамелизира па во него се додава млекото и се меша се додека не се растопи целосно карамелизираниот шеќер
2. Настрана се матат жолчките и во нив се додава брашното и тоа се додава во млекото и се вари крем
3. На крај се додава белото чоколадо да се растопи во врелиот крем
4. Откако ќе се излади кремот, во него се додава претходно изматениот путер

Фил ВАНИЛА
1. Млекото и шеќерот се ставаат да зовријат
2. Пудингот разматен во дел од млекото и разматените жолчки се соединуваат и се додаваат во врелото млеко , па се вари крем. На крајот се додава во кремот белото чоколадо и ванилите да се растопат.
3. Откако кремот ќе се излади, во него се додава претходно изматениот путер

фил ЧОКОЛАДЕН
1. Јајцето, жолчките и шеќерот се матат со миксер и се ставаат на пареа да се свари крем
2. Млекото, разматените пудинзи и 5 лажици шеќер се варат посебно. На крајот во врелиот пудинг се додаваат сварениот крем од жолчки и чоколадото да се соединат
3. Откако овој крем ќе се излади се додава во него претходно изматениот путер

Тортата се реди >
1 пандишпан
фил КАРАМЕЛА
2 пандишпан
фил ВАНИЛА
3 пандишпан
фил ЧОКОЛАДЕН
декорација по желба (јас ставив фондан )