Испечати

Торта со кафе и мелени ореви

Торта со кафе и мелени ореви

Состојки

  • за паниспања
  • 3 белки
  • 2 цели јајца
  • 7 лажици шеќер
  • 1 пециво
  • 2 лажици брашно
  • 3 лажици презла
  • 200гр. мелени ореви
  • за прелив на паниспањата
  • 200мл. млеко
  • 2 лажички турско кафе
  • за фил
  • 3 жолчки
  • 3 пудинзи од чоколадо
  • 100гр. чоколадо за готвење
  • 200гр. шеќер
  • 3 лажици ликер од кафе
  • 650мл. млеко
  • 200гр. путер
  • 3 лажици рум

Подготовка

Најпрво го вариме филот. Жолчките ги биеме со миксер и ги додаваме во млекото во кое сме ги раствориле пудинзите и шеќерот. Вариме на тивок оган додека не се згусти филот и потоа го додадаваме и чоколадото и мешаме додека не се стопи. Го оставаме филот да се излади и потоа ги додаваме румот, ликерот од кафе и путерот и биеме со миксер за убаво да се изедначи филот.
За тестото ги биеме прво белките со шеќерот и потоа ги додаваме и целите јајца. Кога убаво ќе се избијат јајцата го исклучуваме миксерот и ги додаваме брашното и презлата заедно со пецивото, мешаме со дрвена лажица и на крај ги додаваме и мелените ореви. Печиме во тркалезно тавче бр.28 обложено со хартија. Кога ќе се испечи тестото го оставаме малку да се излади и го натураме со свареното млеко со кафе(во млекото го ставив кафето и го загреав во микробранова речиси до вриење).Декорирајте по желба.