Свинско со печурки и бело вино
Состојки
- 1кг свинска удина
- 1 тегла шампињони
- 150-200мл бело вино
- 2 главици кромид
- 1 лажица брашно
- 1/2 китка магдонос
- сол, бибер, црвен пипер и мешан зачин по вкус
- Масло за готвење по портеба
Подготовка
Месото исечете го на коцки и ставете го да се вари на тивок оган додека да омекне.
Кромидот исецкајте го и ставете го да се пржи. Откако ќе омекне додадете ги печурките и пржете додека да испари водата. Потоа додадете 1 голема лажица брашно малку да се пропржи со печурките и кромидот.
Во тавата додадете го месото, виното и водата во која се вареше месото, отприлика колку да се покрие месото. Потоа ставете го сецканиот магдонос, 1 лажиче црвен пипер, сол, бибер и мешан сув зачин по вкус. Промешајте и оставете го да покрчка 5 мин.
Тавата покријте ја со капак и ставете ја во рерна да покрчка 40-тина мин. Потоа тргнете го капакот и оставете месото да се потпече 15тина мин.