Испечати

Свинско со печурки и бело вино

Свинско со печурки и бело вино

Состојки

  • 1кг свинска удина
  • 1 тегла шампињони
  • 150-200мл бело вино
  • 2 главици кромид
  • 1 лажица брашно
  • 1/2 китка магдонос
  • сол, бибер, црвен пипер и мешан зачин по вкус
  • Масло за готвење по портеба

Подготовка

Месото исечете го на коцки и ставете го да се вари на тивок оган додека да омекне.

Кромидот исецкајте го и ставете го да се пржи. Откако ќе омекне додадете ги печурките и пржете додека да испари водата. Потоа додадете 1 голема лажица брашно малку да се пропржи со печурките и кромидот.

Во тавата додадете го месото, виното и водата во која се вареше месото, отприлика колку да се покрие месото. Потоа ставете го сецканиот магдонос, 1 лажиче црвен пипер, сол, бибер и мешан сув зачин по вкус. Промешајте и оставете го да покрчка 5 мин.

Тавата покријте ја со капак и ставете ја во рерна да покрчка 40-тина мин. Потоа тргнете го капакот и оставете месото да се потпече 15тина мин.