Испечати

Мока-лешник во чоколадо

Мока-лешник во чоколадо

Состојки

  • За паднишпан
  • 3 јајца
  • 150 гр шеќер
  • 50 мл масло
  • 100 мл млеко
  • 100 гр чоколадо
  • 70 гр брашно
  • 1 пакетче прашок за пециво
  • 100 гр мелени потпечени лешници
  • За крем
  • 400 мл млеко
  • 1 пакување (40-50 гр) пудинг од чоколадо
  • 60 гр шеќер
  • 100 гр чоколадо
  • 50 мл јако црно кафе
  • 250 гр маргарин
  • За глазура
  • 20 гр маргарин
  • 100 гр чоколадо

Подготовка

Кремасто изматете ги јајцата со шеќерот. Додадете го маслото, млекото, истопеното чоколадо и на крај брашното, пецивото и мелените лешници.
Истурете ја смесата во намастена и побрашнета тава 20х30 и печете во загреана рерна на 180С околу 35 мин.

Одделете малку од млекото, додајте го шеќерот и во него размешајте го прашокот за пудинг. Додадете го во загреаното млеко и сварете пудинг. Кога е готов, вмешајте го во него стопеното чоколадо и свареното кафе. Покријте го со целофан да излади. Во изладениот крем додадете го измиксираниот маргарин и заедно соединете ги со миксер.

Премачкајте го кексот со филот и спремете ја глазурата, така што чоколадото и маргаринот ќе ги растопите на пареа. Прелијте го колачот најгоре со топлата глазура. Оставете да олади и пробајте потоа да изедите само едно парче да ве видам *_*