Мока-лешник во чоколадо
Состојки
- За паднишпан
- 3 јајца
- 150 гр шеќер
- 50 мл масло
- 100 мл млеко
- 100 гр чоколадо
- 70 гр брашно
- 1 пакетче прашок за пециво
- 100 гр мелени потпечени лешници
- За крем
- 400 мл млеко
- 1 пакување (40-50 гр) пудинг од чоколадо
- 60 гр шеќер
- 100 гр чоколадо
- 50 мл јако црно кафе
- 250 гр маргарин
- За глазура
- 20 гр маргарин
- 100 гр чоколадо
Подготовка
Кремасто изматете ги јајцата со шеќерот. Додадете го маслото, млекото, истопеното чоколадо и на крај брашното, пецивото и мелените лешници.
Истурете ја смесата во намастена и побрашнета тава 20х30 и печете во загреана рерна на 180С околу 35 мин.
Одделете малку од млекото, додајте го шеќерот и во него размешајте го прашокот за пудинг. Додадете го во загреаното млеко и сварете пудинг. Кога е готов, вмешајте го во него стопеното чоколадо и свареното кафе. Покријте го со целофан да излади. Во изладениот крем додадете го измиксираниот маргарин и заедно соединете ги со миксер.
Премачкајте го кексот со филот и спремете ја глазурата, така што чоколадото и маргаринот ќе ги растопите на пареа. Прелијте го колачот најгоре со топлата глазура. Оставете да олади и пробајте потоа да изедите само едно парче да ве видам *_*