Испечати

Пилешко на шпански начин

Пилешко на шпански начин

Состојки

  • 1кг пилешки гради
  • 500мл доматен сос
  • 1 тегла шампињони (или 500гр свежи)
  • 3 главици кромид
  • 100мл бело вино
  • 200гр кашкавал
  • 1 лажица сенф
  • 1 лажиче чили
  • 1 лажиче мешан сув зачин
  • сол и бибер по вкус

Подготовка

Кромидот исечете го на резанки и ставете го да се пржи. Откако ќе омекне додадете ги шампињоните да се пропржат додека да испари водата. Потоа додадете го пилешкиот стек. Откако стекот ќе омекне додадете го мешаниот сув зачин, бибер, сол, чили (по желба) и виното. Откако виното малку ќе испари се додава доматниот сос и сенфот. Тавата затворете ја со капак и оставете да се динста 30-40 мин.

Содржината од тавата префрлете ја во огноотпорен сад и ставете го ренданиот кашкавал одозгора. Оставете да се пече (15тина мин) на 200 степени додека кашкавалот да се растопи и да фати убава златна боја.