Испечати

Буено Торта

Буено Торта

Состојки

  • За кора
  • 10 белки
  • 10 лажици шеќер
  • 10 лажици брашно
  • 200гр. лешници (печени и крупно дробени)
  • За фил
  • 10 жолчки
  • 1,5 литар млеко
  • 3 пудинзи од ванила
  • 150 гр. шеќер
  • 2 пакетчиња ванилин шеќер
  • 375гр. маргарин
  • 200гр. шеќер во прав
  • 100 гр. чоколадо
  • 200 гр. еурокрем
  • 200гр. бисквити
  • 200гр. шлаг крем
  • 4 дл. ладна кисела вода

Подготовка

Лешниците се печат и се дробат. Белките се матат во цврст снег и се додава шеќер и матиме дури да се истопи. Се додава брашно и полека мешаме да се соедини.
На хартија за печење се стават лешницитеи преку нив се турваат белките. Се печи на 180 степени 15-20 мин. Печената кора се превртува со лешниците нагоре.

Во 1,3 литар млеко го ставаме ванилинот шеќер и оставаме да зоврие. Во преостанатото млеко ги ставаме жолчките, шеќерот, пудингот и 3 мали лажички брашно. Го тураме во зовриеното млеко и го вариме филот. Се лади со повремено мешање. Маргаринот се мати со шеќер во прав и се додава во филот. Филот се дели на два дела и во едниот дел додаваме растопено чоколадо. Еурокремот се топи и се мачка преку лешниците. Бисквитите се кршат и се редат на еурокремот, па се мачка црн фил па бел фил. Со белиот фил се премачкува целата торта.

Шлагот се мати со кисела вода и се декорира по желба.