Испечати

Розапита

Розапита

Состојки

  • 500 гр кори за пита
  • 350-400 гр сирење или урда
  • 4 јајца
  • 1 полна чаша кисело млеко
  • 1 неполна чаша газирана вода
  • сол и масло по потреба
  • 30на гр путер

Подготовка

На намастена тепсија бр 28 ставете 2 кори. Од останатите кори земајте по 2 за секој завиткан ролат. Помеѓу нив попрскајте со маку масло, а над 2та посипете со сирење или урда. Завиткајте лабаво во ролат и исечете го на околу 4 прсти раздалеченост по должина.
Секое парче од ролатот наредете го во тепсијата исправено со засеците (да изгледа како рози).
Јајцата, киселото мелеко, и газираната вода изматете ги. Додајте сол по вкус и внимавајте на соленоста на сирењето. Со лажица најпрво внимателно турајте од смесата во розичките, а потоа прелијте насекаде. Одозгора ставете ситни парчиња путер. Печете на 180 С.