Розапита
Состојки
- 500 гр кори за пита
- 350-400 гр сирење или урда
- 4 јајца
- 1 полна чаша кисело млеко
- 1 неполна чаша газирана вода
- сол и масло по потреба
- 30на гр путер
Подготовка
На намастена тепсија бр 28 ставете 2 кори. Од останатите кори земајте по 2 за секој завиткан ролат. Помеѓу нив попрскајте со маку масло, а над 2та посипете со сирење или урда. Завиткајте лабаво во ролат и исечете го на околу 4 прсти раздалеченост по должина.
Секое парче од ролатот наредете го во тепсијата исправено со засеците (да изгледа како рози).
Јајцата, киселото мелеко, и газираната вода изматете ги. Додајте сол по вкус и внимавајте на соленоста на сирењето. Со лажица најпрво внимателно турајте од смесата во розичките, а потоа прелијте насекаде. Одозгора ставете ситни парчиња путер. Печете на 180 С.