Чоколадна торта со рум
Состојки
- Пандишпан
- 4 јајца
- 4 лажици шеќер
- 4 лажици мелени ореви
- 3 лажици брашно
- 1/2 пакетче прашак за печиво
- 1 лажица какао
- 3-4 лажици рум
- Фил
- 3 јајца
- 130 гр шеќер во прав
- 130 гр маргарин
- 130 гр чоколадо
- 3 лажици рум
Подготовка
Подготовка на пандишпанот
1. Јајцата со шеќерот се матат и во нив се додаваат останатите состојки
2. Се пече во загреана рерна во плех од рерната
3. Испечениот пандишпан се попрскува со 3-4 лажици рум, се дели на 3 ленти по должина и се филуваат и се редат една врз друга
4. Најозгора се декорира по желба...јас ставив рендано чоколадо
Подготовка на филот
1. Маргаринот и чоколадото се ставаат во сад да се растопат
2. Јајцата со шеќерот во прав се матат со миксер и се варат на пареа. Откако ќе се згусне филот од јајца, во него се додава растопената чоколада со маргарин и румот. Се меша и се остава да се излади со повремено мешање