Испечати

Чоколадна торта со рум

Чоколадна торта со рум

Состојки

  • Пандишпан
  • 4 јајца
  • 4 лажици шеќер
  • 4 лажици мелени ореви
  • 3 лажици брашно
  • 1/2 пакетче прашак за печиво
  • 1 лажица какао
  • 3-4 лажици рум
  • Фил
  • 3 јајца
  • 130 гр шеќер во прав
  • 130 гр маргарин
  • 130 гр чоколадо
  • 3 лажици рум

Подготовка

Подготовка на пандишпанот
1. Јајцата со шеќерот се матат и во нив се додаваат останатите состојки
2. Се пече во загреана рерна во плех од рерната
3. Испечениот пандишпан се попрскува со 3-4 лажици рум, се дели на 3 ленти по должина и се филуваат и се редат една врз друга
4. Најозгора се декорира по желба...јас ставив рендано чоколадо

Подготовка на филот
1. Маргаринот и чоколадото се ставаат во сад да се растопат
2. Јајцата со шеќерот во прав се матат со миксер и се варат на пареа. Откако ќе се згусне филот од јајца, во него се додава растопената чоколада со маргарин и румот. Се меша и се остава да се излади со повремено мешање