Месни тавички со вргањ
Состојки
- 400 гр свинско месо
- 400 гр пилешки стек
- 500 гр вргањ
- 4-5 главици кромид
- 4 моркови
- 250-300 гр кечап или доматно пире
- 100 мл вода
- 1 лажица јадра сол
- 2 лажици мешан зачин
- 1 лажичка оригано
- 1/2 лажичка црн бибер мелен
Подготовка
1. Кромидот ситно се сечка и се запржува со ренданите моркови
2. Се додаваат двата вида месо исечкани на мали коцки (големи 1-2 см )
3. Се пропржува кратко и се додаваат печурките исечкани на коцки (големи 1-2 см)
4. Откако ќе омекнат состојките, се додава кечапот и зачините
5. Уште малку се динста и се додава водата
6. Откако ќе зоврие смесата се реди во земјена тава или тавички помали, се попрскува со оригано и се става во рерна да се пече