Испечати

Колач со фил од тиква

Колач со фил од тиква

Состојки

  • Тесто
  • 175гр брашно
  • 1/2лажичка сол
  • 14гр шеќер
  • 115гр путер (ладен)
  • 1 голема лажица ладна вода
  • Фил
  • 3 јајца
  • 425гр пире од тиква
  • 110гр кафеав шеќер (може и бел)
  • 1 лажичка цимет
  • 1/2 лажичка ѓумбир мелен
  • 1/4 лажиче каранфилче
  • 1/2 лажичка сол
  • 120мл слатка павлака
  • 50гр бадеми/лешници/ореви
  • 50гр шеќер

Подготовка

Подготовка на тестото
Во блендер се става брашното, солта и шеќерот и се миксираат, потоа се додава путерот кој треба да е ладен и исечкан на коцкички и повторно се микса. На крај се додава ладна вода но по малку, јас додадов една голема лажица и го измиксирав. Треба да се добие смеса на тесто. Потоа се витка тестото во фолија и се става 1 час во фрижидер. Одкако ќе помине 1 час се вади тестото и се сука кора и се става во плехче. (тестото е за помало плехче)

Подготовка на филот
Сите состокји ( Јајцата, пирето од тиква, кафеавиот шеќер, зачините, слатката павлака) се матат во сад со миксер додека не се добие хомогена смеса.
Во посебен сад се мелат лешниците и шеќерот.
Потоа врз тестото се ставаат мелените лешници и шеќер, ако сакате може и помалку да ставите и врз нив се става филот.
Се пече во веќе загреана рерна на 190Ц 45-55 минути.
Најдобро е кога се служи оладено барем некој час во фрижидер.
Пријатно јадење