Испечати

Погачки со чварки и компир

Погачки со чварки и компир

Состојки

  • потребно за тесто
  • 0,5 л млеко
  • 200мл масло
  • 2 жолчки
  • 10 гр сув квасец
  • 2 лаж сол
  • по потреба брашно (околи 1кг)
  • за полнење потребно
  • 250 гр чварки
  • 4 варени компири
  • 1 јајце за премачкување

Подготовка

Од состојките за тесто замесете тесто.
Оставете го да стаса за 40 минути, а потоа развлечете кора со дебелина 1-1,5 см. Премачкајте ја со претходно сомелени чварки на машина за мелење месо.
Одозгора посипете со варен и изрендан компир.

Преклопете го тестото од двете страни до средината, здиплете го како бовча и ставете го повторно да отстои за 40 минути. По 40 минути повторно расукајте ја кората и соберете ја на ист начин. Ставете ја да отстои 30 минути и повторно расукајте ја кората со дебелина од 1,5 см. Со помиш на чаша вадете погачки од тестото и редете ги во плех, премачкајте ги со изматено јајце посолете со сусам или несто друго по ваша желба. Печете ги во претходно загреена рерна на 180 степени.