Испечати

Плашици-Гирици

Плашици-Гирици

Состојки

  • 1 кг плашици
  • 2 лажици сол
  • 5 лажици брашно
  • 2 лажици црвена пипер
  • 500 мл вода
  • 2 рендани лукчиња
  • 2 лажици киселина
  • 150 мл масло

Подготовка

Одвечер исчистените рипчиња се посолуваат со 2 супени лажици сол и се оставаат цела вечер во фрижидер.
Другиот ден се припремаат. Вака да бидат повкусни, а може да се прават и веднаш.
Потоа се валкаат посолените рипчиња во брашно измешано со пипер и се редат во загреана тепсија намрснета со масло да се потпечат 10мин. Потоа се вади тепсијата и се прелеваат плашиците со 500 мл вода во кое има рендано лукче и киселина. Се вракаат во релна и се допекуваат додека да испари водата и да поруменат околу 35мин. Се служат со рестован компир. На здравје!