Испечати

Јафа торта

Јафа торта

Состојки

  • 8 јајца
  • 8 лаж шекер
  • 10лаж ореви
  • 4лаж брашно
  • 1лаж зејтин
  • 2-3капке лимон
  • 5 пакувања јафа колачиња
  • 1 литар млеко
  • 10 лажици густин
  • 10 лажици+200грама шекер
  • 2 ванилин шекер
  • 200грама ореви
  • 100грама чоколада
  • 1+200грама маргарин
  • 100гр прах шекер

Подготовка

Се мати кора од 8 јајца 8 лажици шеќер, потоа се додава 1 лажица зејтин, 10 лажици ореви и 4 лажици брашно и на крај се додава 2-3 капки сок од лимон се прават вакви 2 кори потоа се сецат преку средина да се добијат 4 кори .За филот се зема еден литар млеко од него се остава една цаса а остатокот се става на спорет со 10 лажици шекер да зоврие во остатокот се добават 10 лаз густин добро се размешува и се додава во завриеното млеко и се прави густ крем се остава да олади. Се зема 1 маргарин се соединува со 100 грама прах шеќер потоа се додава изладениот крем и се заедно добро се мати. Вториот крем се растопува 200грама шеќер како за карамел потоа се додава половина чаша вода добро да се растопи шеќерот да почне водата да врие и се додават 200грама ореви и 100грама чоколада. Кога смесата ќе олади се мати со 200гр маргарин.
Филување торта бел фил јафа бел фил торта црн фил торта бел фил јафа бел фил торта црн фил