Испечати

Гријаж посни бомбици

Гријаж посни бомбици

Состојки

  • за гријаж
  • 100 гр шеќер
  • 100 гр сецкани ореви
  • за смеса
  • 150 гр мелени ореви
  • 150 гр шеќер во прав
  • 150 гр посни мелени бисквити
  • 100 гр маргарин
  • 50 гр рендана посна чоколада
  • по желба рендана кора од портокал
  • по потреба сок од еден портокал
  • за глазура
  • 150 гр посно црно чоколадо
  • 4 лажици масло

Подготовка

Најпрво се спремаат карамелизираните ореви. Во подлабок сад на оган се става 100 гр шеќер да се карамелизира. Подобар е карамелот кога шеќерот не се меша туку се додава полека дел по дел и само со благо протресување на садот кај што се топи. Во така истопениот карамел се додаваат 100 гр сецкани ореви. Смесата додека е сеуште топла се истура врз хартија за печење.Брзо се лади и додека е сеуште топла се фирмираат мали топчиња од гријаж.

Во друг сад на страна се составуваат состојките за тестото. Со помош на омекнатиот маргарин (или путер во мрсна верзија) и сокот од портокал се замесува убаво глатко тесто кое може лесно да се обликува. Сокот затоа убаво е да се додава лажица по лажицаза да не се добие многу меко тесто. Од смесата формираме бомбици кои ги развлекуваме на дланката и во нив ставаме од претходно подготвените гријаж топчиња. Од кога бомбиците убаво ќе се стегнат и изладат се топи чоколадо со 5 лажици масло и една по една се чоколадираат