Гријаж посни бомбици
Состојки
- за гријаж
- 100 гр шеќер
- 100 гр сецкани ореви
- за смеса
- 150 гр мелени ореви
- 150 гр шеќер во прав
- 150 гр посни мелени бисквити
- 100 гр маргарин
- 50 гр рендана посна чоколада
- по желба рендана кора од портокал
- по потреба сок од еден портокал
- за глазура
- 150 гр посно црно чоколадо
- 4 лажици масло
Подготовка
Најпрво се спремаат карамелизираните ореви. Во подлабок сад на оган се става 100 гр шеќер да се карамелизира. Подобар е карамелот кога шеќерот не се меша туку се додава полека дел по дел и само со благо протресување на садот кај што се топи. Во така истопениот карамел се додаваат 100 гр сецкани ореви. Смесата додека е сеуште топла се истура врз хартија за печење.Брзо се лади и додека е сеуште топла се фирмираат мали топчиња од гријаж.
Во друг сад на страна се составуваат состојките за тестото. Со помош на омекнатиот маргарин (или путер во мрсна верзија) и сокот од портокал се замесува убаво глатко тесто кое може лесно да се обликува. Сокот затоа убаво е да се додава лажица по лажицаза да не се добие многу меко тесто. Од смесата формираме бомбици кои ги развлекуваме на дланката и во нив ставаме од претходно подготвените гријаж топчиња. Од кога бомбиците убаво ќе се стегнат и изладат се топи чоколадо со 5 лажици масло и една по една се чоколадираат