Испечати

Бегова тава (по рецепт на мајка ми)

Бегова тава (по рецепт на мајка ми)

Состојки

  • користена е чаша од 180 милилитри
  • 300 грама свинско месо
  • 300 грама телешко месо
  • 300 грама мелено месо
  • пола чаша ориз
  • 3 главици кромид
  • 1 голема тегла печурки
  • 1 чаша црвено вино
  • 1 чаша вода
  • половина чаша масло
  • 1 китка магдонос
  • по вкус сол, мешан сув зачин, црвен пипер, црн мелен бибер, мајчина душица
  • по желба кашкавал, сланина

Подготовка

Овој рецепт секогаш ми означува почеток на ладното време. Го приготвува мајка ми, нормално и јас.

Чекор 1
Се сецкаат свинското и телешкото месо на коцки. Меленото месо се измесува со оризот и се прават мали топчиња. Топчињата малку се пропржуваат. Се сецкаат ситно кромидот, печурките и магдоносот.

Чекор 2
Се ставаат во земјена тава подготвените состојки и се промешуваат (јас за побрзо овој пат го направив во класично тенџере). Се додаваат зачините, водата, маслото и виното. Ако милувате може да го дозачините и со свежо лукче. Се пече околу 2 часа на околу 200 степени.

Чекор 3
По желба при самиот крај на печењето може да се додаде парчиња кашкавал или сланина.

Одличен ручек, прсти да излижеш. Супер рецепт и за гости.

Оди одлично со чаша темно вино.

Уживајте!