Испечати

Видео рецепт: Торта со лимон и боровинки

Видео рецепт: Торта со лимон и боровинки

Состојки

  • За ТЕСТО ќе ви треба:
  • 230 гр. несолен путер (собна температура)
  • 220 гр. (1 1/8 ш.) шеќер
  • 100 гр. (1/2 ш.) кафеав шеќер
  • 4 големи јајца на собна температура
  • 1 лажица екстракт од ванила
  • 375 гр. (3 шолји) сенаменско брашно
  • 1 лажица прашок за печиво
  • 1/2 лажичка сол
  • 240 мл. (1 шолја) млеко со 1 лажица лимон
  • кора и сок од 3 средни лимони
  • 275 гр. смрзнати боровинки (плус за декорација)
  • 1 лажица брашно
  • За КРЕМ ќе ви треба:
  • 225 гр. крем сирење
  • 115 гр. (1/2 ш) несолен путер (собна температура)
  • 250 гр. (2 ½ ш) шеќер во прав
  • 1-2 лажици слатка павлака за матење
  • 1 лажичка ванила
  • прстофат сол

Фичо ќе ни подготви вкусна торта со ароматично тесто од лимон и боровинки, и фил со вкус на крем сирење.

Подготовка

Чекор 1: Најпрво пригответе го закиселеното млеко - Buttermilk. Во една шолја млеко додадете го сокот од еден лимон. Промешајте, оставете да отстои 5 минути и млекото е спремно за употреба.

Чекор 2: Пенесто изматете го путерот, додадете го шеќерот и кафеавиот шеќер и матете додека смесата не се изедначи. Додадете ги јајцата и екстрактот од ванила или ванилиниот шеќер и продолжете со матењето додека не добиете хомогена смеса.

Чекор 3: Во посебен сад измешајте ги брашното, прашокот за пециво и малку сол. Додадете ја претходно изматената смеса со јајца и матете додека смесата не се изедначи. Додадете го и закиселеното млеко, кората од лимон и сокот и мешајте со лажица да се изедначи. Многу е важно смесата да не ја прематите.

Чекор 4: Боровинките извалкајте ги во брашно и лесно промешајте ги низ смесата. Подобро е ако боровинките се смрзнати, инаку може да го обојат тестото.

Чекор 5: Печете во загреана рерна на 180 степени 20-25 минути. Проверете со чепкалка дали е готово.

Чекор 6: За кремот убаво изматете го крем сирењето, околу 3 минути. Матете на помала брзина и додавајте го шеќерот во прав, ванилата и малку сол. По потреба додадете 1 голема лажица слатка павлака за да добиете густ крем.

Чекор 7: Филувајте, декорирајте по желба и оставете да се стегне.

СОВЕТ: Користете закиселено меко бидејќи дава влажност на тестата, пандишпаните и колачите да бидат меки и сочни.